Oamenii muncesc in general prea mult pentru a mai putea fi insisi.
Munca este un blestem. Iar omul a facut din acest blestem o voluptate. A munci din toate fortele numai pentru munca, a gasi o bucurie intr-un efort care nu duce decit la realizari irelevante, a concepe ca te poti realiza numai printr-o munca obiectiva si neincetata, iata ceea ce este revoltator si ininteligibil. Munca sustinuta si neincetata tampeste, trivializeaza si impersonalizeaza.
Ea deplaseaza centrul de preocupare si interes din zona subiectiva intr-o zona obiectiva a lucrurilor, intr-un plan fad de obiectivitate. Omul nu se intereseaza atunci de destinul sau personal, de educatia lui launtrica, de intensitatea unor fosforescente interne si de realizarea unei prezente iradiante, ci de fapte, de lucruri. Munca adevarata, care ar fi o activitate de continua transfigurare, a devenit o activitate de exteriorizare, de iesire din centrul fiintei.. Este caracteristic ca in lumea moderna munca indica o activitate exclusiv exterioara. De aceea, prin ea omul nu se realizeaza, ci realizeaza. Faptul ca fiecare om trebuie sa aiba o cariera, sa iintre intr-o forma de viata care aproape niciodata nu-i convine, este expresia acestei tendinte de imbecilizare prin munca.
Sa muncesti pentru ca sa traiesti, iata o fatalitate care la om e mai dureroasa decit la animal. Caci la acesta activitatea este atat de organica, incat el n-o separa de existenta sa proprie, pe cind omul isi da seama de plusul considerabil pe care-l adauga fiintei sale complexul de forme al muncii. In frenezia muncii, la om se manifesta una din tendintele lui de a iubi raul, cind acesta este fatal si frecvent. Si in munca omul a uitat de el insusi. Dar n-a uitat ajungand la naivitatea simpla si dulce, ci la o exteriorizare vecina cu imbecilitatea. Prin munca a devenit din subiect obiect, adica un animal, cu defectul de a fi mai putin salbatic. In loc ca omul sa tinda la o prezenta stralucitoare in lume, la o existenta solara si sclipitoare, in loc sa traiasca pentru el insusi - nu in sens de egoism, ci de crestere interioara - a ajuns un rob pacatos si impotent al realitatii din afara. Ideea din spatele citatului este ca munca in exces diminueaza personalitatea umana, cu cat muncesti mai mult, cu atat te transformi mai mult intr-un automat, robot. Ti se diminueaza sau chiar dispare timpul sa-ti pui intrebari, sa gandesti, timpul destinat contemplatiei, artei, amicilor, persoanei iubite, adica exact ceea ce ne defineste ca oameni. Viata ti se petrece intr-o rutina obositoare (de la a da cu sapa, pana la a aduna cifrele intr-un cabinet de contabil si chiar pana la a preda aceeasi materie, ani de-a randul, elevilor de aceeasi varsta), pe care cand o termini, nu mai poti face altceva decat sa dormi, pentru a o putea lua de la cap a doua zi.
Munca in exces dezumanizeaza si de aceea e imperativ sa vedem munca cel mult ca pe un rau necesar, ce trebuie evitat sau scurtat ori de cate ori avem ocazia, daca vrem sa ne pastram integritatea fizica si sanatatea mintala.
In consecinta, repet ca cei care umbla dupa placeri scumpe, chiar daca au, uneori, un mic plus de satisfactie dintr-o mancare luata la un restaurant de lux, fata de cea luata la cantina, sunt per total in pierdere, daca au facut nesabuinta sa munceasca pentru a avea banii pt. respectiva distractie.
Merci Liviu :-)
Munca, de orice natură (fizică, educaţională), ne completează ca oameni şi ne cizelează, propulsându-ne din ce în ce mai sus pe piramida lui Maslow, la stadiul de auto-actualizare. Starea de satisfacţie şi de echilibru interior nu se obţine prin evitarea sau scurtarea efortului, munca e benefică pentru natura umană şi mai mult decât atât, e catarctică, dar atenţie la neatenţie! :) Munca nu e un scop în sine, ci un drum spinos, sinusoidal presărat de câte un Himalaya înfricoşător, de un Kilimanjaro intimidant, dar satisfacţia personală de a face alpinism cu propriile limite şi obstacole e mai mare, mai completă. Munca fără jertfă, tristeţe, suferinţă, bucurie, împliniri nu înseamnă altceva decât o asumată activitate de Sisif. Sunt în mare parte de acord cu Emil Cioran, omul nu înseamnă muncă şi a se dedica exclusiv ei e o mare greşeală, dar a nu se confunda această tendinţă defectuoasă cu eliminarea muncii din peisajul umanităţii. Munca nu e un rău necesar, e cel mai frumos dar pe care ni l-am putea oferi alături de alte noţiuni nobile precum iubirea, apartenenţa, familia. Prin muncă transformăm idealurile în realitate, dându-le jos din palmierul de vise şi coborându-le în cercul materialităţii. Îmi place să muncesc, dar nu sunt workaholică! Super blog, apropo! :)
RăspundețiȘtergereMultumesc si te mai astept! :-)
RăspundețiȘtergerepentru Cristina S.
RăspundețiȘtergeredaca de maine vei fi nevoita sa muncesti intr-o mina prin ardeal, sa iti rupi mainile si spatele, sau sa lucrezi in constructii, sa stai in ger, sa iti crape pielea pe tine, si sa fii bolnava si cu febra si sa iti curga sange pe nas de nervi si oboseala, ai mai putea spune ca munca e un dar pentru OM?????????