miercuri, 27 ianuarie 2010

Somnul ratiunii naste monstrii?

Eu zic ca mai degraba somnul ratiunii (natiunii) naste montrii!
M-am tot gandit...si stiti voi ca de prea multa gandire poti sa faci buba la cap. Nu ca n-as fi avut asa ceva inca dinainte sa m-apuc sa gandesc...
Privind in jurul meu, am observat ca la multa lume predomina sentimente de invidie, ura, rautate dusa la extrem si m-am tot gandit de unde ni se trage. Va spun eu de unde...
Toti complexatii si frustratii, la care prostia intrece orice limita, fac facultate...vin la oras, fac o facultate si acolo ii tintuieste Dumnezeu. Pana unde oare mai poate sa "coboare" invatamantul romanesc? Nu ca e la pamant...deja sapa pe sub...ca o cartita versata. Si in ficare galerie nou sapata, mai termina facultatea o gramada de prostovani dintre care unii nu stiu nici macar sa citeasca bine (cunosc eu foarte bine, cazuri concrete). Buuuuuuun...si-atunci ce asteptam de la ei? Ca dupa cum bine stim, prostul daca nu-i fudul, parca nu e prost destul. Absolventii astia, indiferent ce facultate termina, imediat ce au terminat-o, se stabilesc la oras si cum in prostia lor sunt ferm convinsi ca ei sunt buricul pamantului, au un tupeu de-a dreptul jegos de a viza numai functii de directori, cu salarii mai mari decat un ditamai Prof. Dr. Univ.
Vi se pare normal? NU! Numai ca omul destept, tace si ramane umil in fata prostavanului care mai are cas la gura (clar fara experienta profesionala si fara scrupule). Pe cand unul isi vede lungul nasului si are o experienta de mai bine de 20 de ani, citeste carti, studiaza la biblioteca tot ce e nou aparut in domeniu pentru a califica cat de cat prostavanul, celalalt rade de "soarecii de biblioteca" si de experienta indelungata.
Asta, pentru ca de-a lungul anilor, romanul a fost indoctrinat cu proverbe de genul "capul plecat sabia nu-l taie", "desteptul cedeaza", etc.
Dupa parerea mea, raul ar trebui starpit din fasa. Nu stiu ce pazesc ministrii educatiei, dar timpul trebuia sa-i invete ca nu toti prostii merita sa faca studii superioare. In Romania este nevoie si va fi in continuare si de muncitori calificati si necalificat, nu numai de purtatori de mape. De ce dracu' nu se scoate media de la BAC din admiterea la facultate? De ce dracu' nu se pot organiza examene de admitere ca pe vremuri, cu locuri putine la facultate, unde numai "spuma" sa faca fata si sa termine o scoala superioara? De ce naiba profesorii sunt platiti dupa numarul de studenti, astfel fiind "obligati" sa faca compromisuri si sa treaca la examene toti prostii?
Oare pana cand sa tacem si sa ne lasam calcati in picioare de jegurile care habar n-au ce inseamna cu adevarat un examen?
Daca vrei sa-ti cauti un job in ziua de azi, chiar daca ai calificarea necesara, n-ai absolut nici o sansa fara PCR (pile, cunostinte, relatii), PCR de care din pacate dispun 99% din "somitatile" mai sus pomenite...
Asa cum spuneam mai sus, moda este sa ai pile bune la BAC. Odata nota multumitoare obtinuta, intrarea la facultate este asigurata. Nici aici nu e cinstit...ca sunt unii cu 10 la BAC de la anumite scoli, care la orice examen ar fi terminati de altii cu 7 la BAC, de la alte scoli. Si aici, la licee, standardele difera...
Dupa ce somitatea se vede student, el va trebui neaparat sa termine...pentru ca profii din pacate sunt platiti dupa numarul somitatilor care le intra pe mana...n-au somitati, nu-si fac norma, canci salarii...
Buuuuuuun! Deci s-au asigurat mititeii, ca indiferent cat de prosti ar fi, daca merg sau nu pe la scoala, vor fi absolventi!
Odata ajunsi absolventi, nu se mai coboara la nivelul satelor sau oraselelelor de unde-au plecat! Uita de unde-au plecat si incep sa populeze marile centre universitare cu traditie. Deja sunt "domni" lipsiti de orice scrupule, care ajung sa calce pe cadavre pentru a se ridica, a fi bagati in seama si a nu fi nevoiti s-ajunga la locul de bastina! Acum sa te tii!
Nu va imaginati ca ar accepta orice loc de munca...nu nu nu...asta i-ar face sa scada in ochii consatenilor. Daca nu ajung directori si pioni cheie in functii de conducere, nici nu stau la discutii. Salar, masina de servici (cat mai bengoasa) si telefon de servici, astea se considera ca li se cuvine din start. Cum altfel sa-i vada neamurile? Sau sa se-auda pe la ei prin targ ca circula cu troleul...Doamne fereste!
Odata ajunsi "acolo sus", au painea si cutitul. Va dati seama ca daca va cautati un job si indrazniti sa aveti ceva mai multa scoala, deja sunteti morti in ochii lor. Ar fi instare sa plateasca slujbe woodoo sa nu mai auda de domniile voastre. Aici ori deschizi usa cu capul (ca si el saracu' si-ar aduna bani de casa sa nu mai stea prin chirii), ori vii numit pe un anumit post, numai si numai pe cale politica. Sa nu cumva sa va imaginatii ca politicienii ar fi alt aluat. NU! 90% din ei, sunt dintre aceste somitati si acolo.
Asa ca, n-avem decat sa tacem din gura si sa-i votam in continuare, sa-i mituim in continuare si sa-i lasam sa termine scoli inalte. Natiunea doarme...de-aici s-au nascut monstrii!

3 comentarii:

  1. Ioana... as putea scrie multe, dar ma rezum la a spune ca este probabil una dintre putinele "afaceri" prospere, daca tinem cont de numarul mare de studenti si taxele de scolarizare... Asta este... traim inconjurati de monstrii )))

    RăspundețiȘtergere
  2. Da...din pacate. De vina este in exclusivitate shleahta din ministerul educatiei. Care nu pune odata punct prostiei si indolentei. Asta s-ar putea face foarte usor...pur si simplu revii la examene de admitere si profii sa fie platiti dupa cum merita...sa nu mai depinda de numarul de studenti.
    Poate ca asa ar mai promova niste valori. Altfel...

    RăspundețiȘtergere
  3. Din nefericire, trebuie sa-ti dau dreptate! Suntem o tara care se duce de rapa si-i invatam pe tineri calea spre dezastru. Asta e invatamantul, astia-s absolventii...viitorii invatatori ai viitoarelor generatii.

    RăspundețiȘtergere