marți, 26 octombrie 2010

Mobbing sau stress la locul de munca?

Un fenomen care a existat din totdeauna, dar in ultima vreme a luat, intr-adevar, amploare. Lumea se plange din ce in ce mai des de asa ceva si pot sa va spun ca si eu am trecut prin asta.
Una este cand stresul este provocat de sef (desi nici el nu are nici un drept s-o faca) si alta e cand se trezesc niste "somitati", colegi de servici de aceeasi varsta sau chiar mai tineri sa streseze in dreapta si in stanga lor.
In primul caz, cand seful streseaza angajatii (si zic eu ca n-are absolut nici un drept s-o faca), acestia se lasa terorizati pentru simplu fapt ca le este frica. Frica nu duce la nimic bun, dimpotriva...s-a constatat ca un om in somaj este mult mai sanatos din punct de vedere psihic decat un om terorizat la locul de munca. Dupa parerea mea, numai un sef idiot ar putea sa faca asa ceva.
In primul caz, cand seful nu este multumit de angajat, normal ar fi sa-l concedieze si sa-si ia pe cineva mai bun profesional. Este din cale-afara de stupid sa stresezi un angajat bun, care-si vede de treaba si pe care te poti baza ca sef. Parerea mea este ca acei sefi care fac asta (si mai ales in domeniul privat), ar trebui sa mearga sa-si faca ei in primul rand un control...psihologic, psihiatric...
Oare cand vor intelege ca nu au nici un drept sa actioneze (in rau) asupra sanatatii angajatilor. CONCEDIATI-I idiotilor daca nu sunteti multumiti de ei! Nu-i stresati, ca stressul provoaca o multitudine de boli, uneori chiar moartea. Si nu aveti dreptul asta asupra nimanui. Nu veniti cu idei de genul "daca nu e multumit, sa-si dea demisia si sa plece"...da' voi de ce mama zmaului sunteti in functia aia??? Ca alergati ca turbatii dupa o functie de manager...si in 90% din cazuri, dovediti doar incapabilitate si un management defectuos. Ia mai treceti si voi cel putin o data pe an la cate un consult la nenea doctorul...ca 100% aveti bubitsa la cap cei care practicati mobbingul.
Orice sef normal, realizeaza ca stresand un angajat (psihic), ii reduce randamentul cu minim 50%. Nu-i stresati, ci pedepsiti-i!Insa numai atunci cand gresesc si doar pentru ceea ce au gresit. Doar asa va stii un angajat ca face buba daca mai pune manutsa pe sobita fierbinte si se va feri sa greseasca a doua oara in acelasi fel. Va invata ceva din asta si sunt convinsa ca vor evita sa va mai supere cu aceleasi probleme...
In al doilea caz... O ABSURDITATE...colegii intre ei sa se woota psihic reciproc...aici exista un singur motiv. Cel slab pregatit profesional (ca daca era bun, nu avea probleme in a se face remarcat), deci "somitatea" dintr-o firma, va ataca psihic, constiincios, pe oricine, care dupa umila lui parere, reprezinta un potential concurent la promovare in functie sau marire de salar. Cum va aparea un coleg mai bun, mai bine pregatit, mai onest, javra ordinara va incepe sa-l muste de cur sistematic si constiincios. De ce? Acel coleg va fi o piedica in calea "dezvoltarii lui profesionale", in calea "succesului sau", in "cariera sa"...
Poi fratilor care va plangeti de stress...nu uitati sa-i priviti in primul rand exact cum i-am descris eu aici. NISTE RATATI...ca un om serios are treaba la servici, nu se tine de barfe si dat la harlet sa sape groapa altuia de dimineata pana la sfarsitul programului. Nu va mai plangeti ca sunteti mai slabi decat niste ratati profesional, care fac carpe de sters pe jos din domniile voastre.
Am trecut prin asa ceva...mai degraba "o tentativa"...pentru ca am pus lucrurile la punct din buna vreme. N-am asteptat sa mi se catere in cap si sa-si faca cuib acolo, sa se instaleze comod precum gaina-n cuibar...
In sensul asta am sa va dau niste mici idei (nu le numesc sfaturi, pentru ca e departe de mine ideea de a da sfaturi cuiva care nu le cere), care sper sa functioneze si la voi, asa cum au functionat la mine.
a) Tineti minte si nu uitati...sefilor NU LE PLAC plangaciosii!!! Decat sa mergeti sa parati la sef, mai bine taiati-va un deget!
b) Faceti un tzarc imaginar in jurul vostru. Imaginati-va un gard de jur-imprejurul vostru la aprox. 1 m...spatiul vostru vital...si "plezniti" cu incredere orice "gaina" care vrea sa se catzere sau sa sara gardul la dumneavoastra. Cum se face acest lucru? Simplu! Cu bun simt (ca il aveti si tocmai de bunul vostru simt profita somitatile cand va sug sangele ca vampirii si va lasa lati, galbeni ca ceara si fara vlaga pe podea).
In primul rand, salutati cu respect si pretindeti respect. Iti fi colegi de serviciu, da' mucea care e cu cel putin 10 ani mai tanar decat dumneavoastra si obraznic pe deasupra, "somitatea" de bani gata si fara pic de experienta profesionala, trebuie sa va salute cu respect, nu sa va traga zilnic de elasticul de la chiloti! Ca astia cam asa sunt...asa procedeaza. In al doilea rand, nu ascultati nimic ce tine de barfa unui coleg/ colega...intotdeauna lamuriti-va personal de fiecare coleg de servici. Oamenii sunt rautaciosi si lucrurile poate ca nu stau chiar asa cum le auziti dumneavoastra. IN NICI UN CAZ nu acceptati barfe la servici...pe cat posibil evitati orice discutie ce nu tine de profesional. Incercati, mai ales la inceput pana cand va cunoasteti colegii, sa aveti cu acestia doar discutii profesionale...sau legate despre nimicuri. Barfitorii sunt primii care va trag de limba si apoi profita de orice amanunt despre dumneavoastra. Cand nu scapati de "scaieti", faceti ordine de fata cu restul colegilor sau cu seful...nu in privat (pentru ca un nesimtit va va rade in fata intre 4 ochi). LUATI ATITUDINE! Indepartati-i fara sa va fie jena de lucrul asta. Atitudinea dumneavoastra conteaza...si orice sef tine cont de atitudinea angajatului. Dovediti ca aveti coloana vertebrala, ca aveti de lucru la servici (nu doar barfe si discutii) si veti vedea ca toata lumea va va respecta si in nici un caz nu vor avea curaj sa va streseze. Asta patesc doar oamenii slabi. Nu uitati asta!

Bafta mare!!!

4 comentarii:

  1. de fapt lucrurile sunt mai sensibile cand e vorba de job, relatii ierarhice, colegi si team work... dar iti povestesc eu odata cand ajung la cluj:)

    multam de vizite

    RăspundețiȘtergere
  2. Le stiu si io pe astea...dar lumea nu ia atitudine! Au trecut vremurile cu "capul taiat sabia nu-l taie"...team work inteleg...da' trebuie cineva sa le puna piciorul pe gat marlanilor. Ca trebuie sa recunosti ca am si dreptate...
    Team work inseamna munca in echipa. Nicidecum barfa in echipa sau "saparea" colegilor din echipa! Trebuie ca si ei sa inteleaga asta.
    Eu, asa cum am scris mai sus, am trecut prin astea...si tot eu le-am rezolvat. Ce pot sa-ti spun e ca acuma nu mai am probleme. Deloc!

    RăspundețiȘtergere
  3. servus Ioana, imi place sa stii ce ai scris,iti dau dreptate :), doar am facut si eu parte din 'teamwork-ul' acela :)))) si crede-ma ca sunt mai linistita de cand sunt acasa! Esti bine in general? Ne mai auzim!
    Ione

    RăspundețiȘtergere